Kalkulačka otcovská 2024 – Kolik dostanu na placené otcovské dovolené?

Od 1. 1. 2022 se prodloužila placená otcovská dovolená na 2 týdny (14 dní). Nárok na ni má otec dítěte, během prvních 6 týdnů od narození dítěte. Nárok na otcovskou mohou mít zaměstnanci i OSVČ. Pro výpočet výše otcovské v roce 2024, můžete použít naši kalkulačku.
Od 1. 1. 2022 se prodloužila placená otcovská dovolená na 2 týdny (14 dní). Nárok na ni má otec dítěte, během prvních 6 týdnů od narození dítěte. Nárok na otcovskou mohou mít zaměstnanci i OSVČ. Pro výpočet výše otcovské v roce 2024, můžete použít naši kalkulačku.

Od začátku roku 2022 se prodloužila placená otcovská dovolená. Zatímco do té doby, měl otec dítěte po jeho narození, nárok na jeden týden (7 dní) placené otcovské dovolené, od začátku roku 2022 je nárok na 2 týdny (14 dní). Platí to i v roce 2024.

Základní podmínky pro nárok na placenou otcovskou dovolenou, se v roce 2024 nemění. Stejně jako doposud, na ni mají nárok především zaměstnanci (za které platí nemocenské pojištění zaměstnavatel), nebo případně i OSVČ (pokud si platí dobrovolné nemocenské pojištění).

Prodloužení otcovské dovolené na 2 týdny

Novela zákona o nemocenském pojištění začala platit od začátku roku 2022 (od 1. 1. 2022). Díky tomu je i v roce 2024, délka otcovské dovolené stanovena na 14 dní (je možné čerpat i kratší dobu, 14 dní je maximum).

Kalkulačka: Výpočet, kolik je otcovská v roce 2024?

To, kolik dostanete zaplaceno během otcovské dovolené, si můžete orientačně spočítat v této kalkulačce.

Od 1. 1. 2024, se zvyšují redukční hranice, pro výpočet nemocenských dávek, kam spadá i otcovská. Díky zvýšení redukčních hranic, tak můžete mít nárok na vyšší otcovskou, než v roce 2022 (týká se především zaměstnanců s vyšší hrubou mzdou).

Do kalkulačky zadejte svoji hrubou mzdu a vyjde vám výsledná částka. Otcovská se platí za kalendářní dny (včetně víkendu nebo státních svátků). Maximální délka otcovské, je 14 dní (nemusíte ale čerpat celou dobu).

Kalkulačka otcovská 2024
Průměrná hrubá měsíční mzda v Kč
Počet dní (maximum je 14)

Jak se mění otcovská dovolená v roce 2024?

Základní podmínky pro nárok na otcovskou jsou stejné, jako v předchozích letech. O dávku si může požádat ten, komu se narodí dítě (nebo při převzetí dítěte do péče), během prvních 6 týdnů od narození. Pokud není nárok na otcovskou dovolenou uplatněn během prvních 6 týdnů, tak zaniká.

Od roku 2022, je maximální délka otcovské stanovena na 14 dní. Otcovská dovolená nemusí být vyčerpána celá (je možné si vzít třeba jen 3 dny nebo jiný počet dní).

Je ale nutné otcovskou čerpat v jednom kuse (nepřerušovaně). Není tedy možné si brát každý týden, během prvních 6 týdnů od narození, třeba dva dny volna.

Společně s prodloužením otcovské dovolené, je zde i jedna změna. Pokud je dítě během prvních 6 týdnů hospitalizováno, tak se 6 týdenní lhůta pro čerpání otcovské prodlužuje o příslušný počet dní, po které bylo dítě v nemocnici.

Otec dítěte se pak může rozhodnout, zda bude čerpat otcovskou i v době, kdy je dítě v nemocnici. Nebo zda počká na jeho návrat, a otcovskou bude čerpat až poté. Přípustné jsou obě možnosti.

Kdo má nárok na placenou otcovskou dovolenou?

Otcovská (dávka otcovské poporodní péče), spadá mezi nemocenské dávky. Podobně, jako klasická nemocenská při pracovní neschopnosti.

Nárok na placenou otcovskou dovolenou mají především zaměstnanci. Za ně zpravidla platí nemocenské pojištění zaměstnavatel (to neplatí u práce na DPP s příjmem pod 10 000 Kč, nebo u práce na DPČ s příjmem do 4 000 Kč).

OSVČ (živnostník), může mít nárok na placenou otcovskou jen v případě, že si platí dobrovolné nemocenské pojištění. To je v roce 2024 ve výši minimálně 216 Kč měsíčně. Nemalá část OSVČ, si jej ale neplatí.

Pokud si jako OSVČ platíte toto nemocenské pojištění, můžete do kalkulačky zadat jako svůj příjem částku 8 000 Kč (vyměřovací základ pro minimální nemocenské pojištění). Výsledná částka otcovské pro OSVČ, nebude příliš vysoká (stejně, jako je tomu i u nemocenské pro OSVČ).

Otec dítěte si může o otcovskou požádat, i když s matkou dítěte nejsou manželé. Nárok na otcovskou je ale pouze po dobu prvních 6 týdnů od narození dítěte (v roce 2024 může být lhůta případně delší, pokud je dítě hospitalizováno).

Jak požádat o otcovskou dovolenou?

Zaměstnanec žádá o otcovskou na příslušném formuláři u svého zaměstnavatele. Na rozdíl od klasické dovolené, o které rozhoduje zaměstnavatel (a nemusí vám ji tedy schválit v požadovaném termínu), u otcovské je to jinak. O tu „nežádáte“, ale pouze zaměstnavateli oznamujete její čerpání.

Po dobu otcovské dovolené, pak nemůžete vykonávat dané zaměstnání. Pokud byste ale měli například více úvazků, tak je možné v jednom zaměstnání čerpat otcovskou a v jiném dále pracovat.

U OSVČ to funguje trochu jinak. Zatímco zaměstnanec si prostřednictvím svého zaměstnavatele podává příslušný formulář předem, OSVČ si nárok na zaplacení otcovské, uplatní až zpětně u ČSSZ.

Diskuse ( 11 )

  • Tereza

    Dobrý den,

    Muzu se prosim zeptat na doplnujici informaci? Mame termin porodu 6.12., kdyz by se miminko narodilo v terminu nebo po terminu ma manzel narok na delsi otcovskou. Je prosim mozne cerpat otcovskou jeden tyden na konci roku 2021 a druhy tyden v lednu 2022 (tak, aby na sebe tydny navazovali)?
    Moc dekuji.
    Tereza

    • kalkulacka-materska.cz

      V článku je to jasně uvedeno:
      Při uplatňování nároku na dávku otcovské poporodní péče, vystavování příslušných dokladů a při kontrole se postupuje podle zákona č. 187/2006 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona i tehdy, pokud se dítě narodilo v období 6 týdnů přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona. Jestliže podpůrčí doba u dávky otcovské poporodní péče skončila přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona a v den, v němž tento zákon nabyl účinnosti, ještě neuplynulo období 6 týdnů ode dne narození dítěte nebo ode dne převzetí dítěte do péče, náleží tato dávka ještě v délce jednoho týdne, pokud tento další nástup na otcovskou nastal v období 6 týdnů ode dne narození dítěte nebo ode dne převzetí dítěte do péče.

      Tj. otec vašeho dítěte by měl mít nárok na 2 týdny otcovské (dítě se vám má narodit v době 6 týdnů, před účinností zákona). A je možné čerpat otcovskou tak jak píšete.

  • Tomáš Vitásek

    Dobrý den, dítě se nám narodilo 26.11. a chtěl bych se tedy zeptat jak je to s otcovskou. Vím, že termínově se do 6 týdnů vejdeme, ale musím si tedy brát otcovskou až na přelomu roku, abych využil prodloužení na 14 dnů?

    • kalkulacka-materska.cz

      Tím, že se vám dítě narodilo v období 6 týdnů před nabytím účinnosti novely zákona, tak máte nárok také na delší otcovskou 2 týdny. Můžete si vznít otcovskou hned teď (1 týden, podle aktuálně platných podmínek) a následně pak v lednu budete mít nárok ještě na jeden týden. Na další týdenní otcovskou je ale nutné nastoupit v době 6 týdnů od narození dítěte, tj. u vás je to do 7.1.2022

      Viz přechodné ustanovení novely zákona:
      1. Při uplatňování nároku na dávku otcovské poporodní péče, vystavování příslušných dokladů a při kontrole se postupuje podle zákona č. 187/2006 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona, i tehdy, pokud se dítě narodilo v období 6 týdnů přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona. Jestliže podpůrčí doba u dávky otcovské poporodní péče skončila přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona a v den, v němž tento zákon nabyl účinnosti, ještě neuplynulo období 6 týdnů ode dne narození dítěte nebo ode dne převzetí dítěte do péče, náleží tato dávka ještě v délce jednoho týdne, pokud tento další nástup na otcovskou nastal v období 6 týdnů ode dne narození dítěte nebo ode dne převzetí dítěte do péče.

  • Jaroslav Plšek

    Dobrý den.
    Chtěl bych se zeptat. Narodilo se mi miminko 8.12.2021. Je možné si vzít otcovskou dovoleno první týden od 27.12. do 2.1.2022 (láme se zde kalendářní rok) a druhý týden až od 10.1. do 16.1 2022?? Moc děkuji za odpověď. Plšek J.

    • kalkulacka-materska.cz

      Do 31.12.2021 je nárok na 1 týden (7 dní) otcovské dovolené. Ta nemusí být vyčerpána během roku 2021, ale během prvních 6 týdnů od porodu. Od 1.1.2022 vám pak vzniká nárok i na druhý týden otcovské dovolené (díky tomu, že se dítě narodilo v období do týdnů, před koncem roku. Otcovskou dovolenou byste ale dle mého, měl čerpat v jednom kuse. Možnost čerpat druhý týden otcovské samostatně, by byla jen v případě, že by vám první týden otcovské skončil před koncem roku – viz přechodná ustanovení:

      1. Při uplatňování nároku na dávku otcovské poporodní péče, vystavování příslušných dokladů a při kontrole se postupuje podle zákona č. 187/2006 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona, i tehdy, pokud se dítě narodilo v období 6 týdnů přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona.

      V zákoně se pak píše, že otcovská náleží jen jednou (není ji možné dělit). Přechodnou výjimkou je situace, kdy byla otcovská vyčerpána, před účinností nového zákona:

      Jestliže podpůrčí doba u dávky otcovské poporodní péče skončila přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona a v den, v němž tento zákon nabyl účinnosti, ještě neuplynulo období 6 týdnů ode dne narození dítěte nebo ode dne převzetí dítěte do péče, náleží tato dávka ještě v délce jednoho týdne, pokud tento další nástup na otcovskou nastal v období 6 týdnů ode dne narození dítěte nebo ode dne převzetí dítěte do péče.

      • Jaroslav Plšek

        Dobrý den.

        Děkuji za odpověď, ještě jedno upřesnění.
        Chápu to tedy tak, že je možnost si vzít otcovskou první týden od 27. 12. (respektive i 25.12.) do 31.12. a pak v roce 2022 druhý týden od 10.1. do 16.1. ?

        Děkuji, s pozdravem Plšek

  • Marketa

    Dobrý den chci se zeptat přítel ze je jeste v 3 měsíčně době má nárok na otcovskou dovolenou děkuji za odpověď

    • kalkulacka-materska.cz

      Podmínka minimálně 3 měsíců účasti na nemocenském pojištění, před uplatněním nároku na otcovskou, se týká pouze OSVČ nebo zahraničních zaměstnanců. Pro běžné zaměstnance, není žádné omezení. Je to podobné, jako s nárokem na nemocenské dávky. Nárok je i během zkušební doby – v zásadě ihned po zahájení zaměstnání (účast na nemocenském pojištění, vzniká po zahájení výkonu práce).

  • Josef

    Dobry den chtěl bych se zeptat mimino má příjit na svet 15 cervence chápu to tedy za když se narodi tak do 6 týdnu mám nahlásit tuto dovolenou s tím že budu 14 dni na dovolené nebo můžu si nechat další tyden třeba až na jiný týden od narození děkuji moc

    • kalkulacka-materska.cz

      Otcovskou dovolenou (14 kalendářních dní), je nutné čerpat v jednom kuse, během prvních 6 týdnů od narození dítěte (začátek otcovské musí být nejpozději před koncem 6 týdne od narození). Není možné mít otcovskou 2x (týden + týden), ale pouze jednou.

Přidejte komentář