Rekvalifikace placená Úřadem práce po skončení rodičovské (nebo i během RD)

Úřad práce nabízí několik stovek rekvalifikačních a vzdělávacích kurzů. Rekvalifikace je možná už během rodičovské dovolené, nebo i po skončení rodičovské. Úřad práce platí kurzy do 50 000 Kč a může být nárok i na podporu při rekvalifikaci.
Úřad práce nabízí několik stovek rekvalifikačních a vzdělávacích kurzů. Rekvalifikace je možná už během rodičovské dovolené, nebo i po skončení rodičovské. Úřad práce platí kurzy do 50 000 Kč a může být nárok i na podporu při rekvalifikaci.

Poměrně hodně maminek, začne během rodičovské dovolené přemýšlet nad tím, co bude dál. Jestli se budou vracet do původní práce, nebo jestli není čas na nějakou změnu.

Změna zaměstnání po rodičovské dovolené

Důvody pro změnu zaměstnání po rodičovské mohou být různé. Není výjimkou, že maminka má dvě děti hned po sobě (takže jí na sebe navazujme mateřská/rodičovská na druhé dítě), a do původní práce by se měla vracet až po 6 nebo více letech.

Jindy může být důvodem úvah nad změnou zaměstnání i snaha skloubit péči o malé dítě/děti s následným pracovním životem. Nebo to je stěhování během rodičovské do jiného města. Či zánik původní firmy, pracovní pozice, apod.

Během rodičovské se mnoha lidem změní i priority a celkový pohled na svět. Najednou si mohou uvědomit, že už je třeba nebaví jen neustálé sezení v kanceláři u počítače, a chtěli by dělat něco, kde by byl vidět i nějaký hmatatelný výsledek.

Rekvalifikace během nebo po skončení rodičovské

Už během rodičovské dovolené je možné absolvovat nějaký placený rekvalifikační kurz (při splnění podmínek jej může z větší části zaplatit Úřad práce – příspěvek je až 82% z ceny kurzu, maximálně 50 tisíc).

O rekvalifikaci je možné přemýšlet i po skončení rodičovské (ÚP zaplatí až 100% ceny a může být nárok i na podporu při rekvalifikaci).

Úřad práce nabízí velké množství rekvalifikačních kurzů, které se dají rozdělit do 2 skupin:

  • Rekvalifikace pro uchazeče o zaměstnání
  • Rekvalifikace pro zájemce o zaměstnání

Hlavní rozdíl je v tom, že jako uchazeč o zaměstnání, můžete mít nárok i na podporu při rekvalifikaci, a úřad práce zaplatí celý rekvalifikační kurz (až 50 000 Kč, i bez spoluúčasti).

Zájemcem o zaměstnání, může být kdokoliv (i maminka na rodičovské dovolené nebo jakýkoliv jiný zaměstnanec, podnikatel, apod.). Rekvalifikační kurzy pro zájemce o zaměstnání, také mohou být placené úřadem práce (až 50 000 Kč, spoluúčast minimálně 18%).

Kdo má nárok na rekvalifikaci od Úřadu práce (uchazeč o zaměstnání)

Jednou skupinou vhodných kandidátů pro rekvalifikaci jsou lidé, co mají problém najít vhodné pracovní uplatnění. Pro ně může být řešením absolvovat nějaký rekvalifikační kurz zajišťovaný Úřadem práce.

V tomto případě, si můžete vybrat obor/profesi sami, ale úřad práce bude poměrně přísně posuzovat, nakolik je to pro vás vhodné (především s ohledem na možnost nalezení nové práce).

Tyto kurzy jsou plně hrazené Úřadem práce (do limitu 50 000 Kč). A během rekvalifikace může být nárok na podporu při rekvalifikaci (ta je obvykle vyšší než podpora v nezaměstnanosti – viz dále).

Rekvalifikační kurz je nutné absolvovat celý, a absolvovat i závěrečnou zkoušku (pokud na konci není zkouška, tak je požadována minimální docházka 80%). Pokud kurz nedokončíte (a nedoložíte nějaký vážný důvod), tak po vás Úřad práce může chtít, abyste si ho zaplatili sami.

Rekvalifikace je možná už během rodičovské dovolené (zájemce o zaměstnání)

I když jste na rodičovské dovolené (a máte zaměstnání, kam se teoreticky můžete po rodičovské vrátit), i tak je možné jít na rekvalifikaci od Úřadu práce.

V tomto případě, je ale požadována spoluúčast minimálně 18% z celkové ceny vzdělávacího kurzu (a i zde platí limit maximálně 50 000 Kč).

Rozdíl je především v tom, že tato rekvalifikace je dostupná všem. Může ji absolvovat i maminka na rodičovské dovolené, nebo i kterýkoliv jiný zaměstnanec (nebo i podnikatel).

U této rekvalifikace, jsou žádosti obvykle „automaticky“ schváleny (není nezbytně nutnou podmínkou, že po skončení rekvalifikace najdete nové zaměstnání ve zvoleném oboru, resp. podmínky pro schválení žádosti jsou mírnější – platí to totiž EU, a tak se na peníze tolik nekouká).

Velká část těchto rekvalifikačních/vzdělávacích kurzů má i plně/částečně digitální podobu. Výuka probíhá přes internet a dá se tak poměrně dobře skloubit s péčí o dítě.

Jak si vyřídit rekvalifikační kurz přes Úřad práce?

Pokud by vás zajímalo, jestli má vůbec smysl uvažovat o rekvalifikaci přes Úřad práce, tak se můžete podívat, jaké kurzy vlastně nabízí – viz zde je seznam kurzů (aktuálně je v nabídce 425 kurzů – průběžně se to mění).

Možností rekvalifikace je poměrně hodně – můžete si vybrat například kurz účetnictví, základy podnikání, asistent pedagoga, manikérka a nehotová designérka, kosmetička, kadeřnice, práce s počítačem, výživový poradce nebo třeba i trenérka tanečních technik  … a mnoho, mnoho dalších.

Pokud vás některý kurz zaujme, tak následně bude nutná registrace na Úřadu práce. Aby vám mohl kurz zaplatit Úřad práce, tak musíte být vedeni jako uchazeč o zaměstnání nebo jako zájemce o zaměstnání:

Uchazeč o zaměstnání

  • ten kdo hledá novou práci
  • uchazečem o zaměstnání, může být jenom nezaměstnaný člověk
  • může být nárok na podporu v nezaměstnanosti
  • během rekvalifikace může být nárok na podporu při rekvalifikaci
  • uchazečem o zaměstnání můžete být až po skončení rodičovské dovolené (když vám skončí pracovní poměr)

Zájemce o zaměstnání

  • ten kdo se „zajímá“ o nové zaměstnání
  • zájemcem o zaměstnání může být i zaměstnaný člověk, maminka na mateřské nebo rodičovské, podnikatel, nebo dokonce i student, apod.
  • zájemce o zaměstnání nemá nárok na podporu (ani na podporu v nezaměstnanosti a ani při rekvalifikaci)
  • být evidovaná jako zájemce o zaměstnání, nemá žádný vliv na výplatu rodičovského příspěvku (ani to nemá žádný vliv na současné zaměstnání)

Další podmínky pro rekvalifikaci na úřadu práce, pak závisí na tom, jestli je to rekvalifikace pro uchazeče o zaměstnání (přísnější podmínky) nebo pro zájemce o zaměstnání (mírnější podmínky).

Celý proces vyřízení trvá nějakou dobu – obvykle se doporučuje začít alespoň 30 dní před začátkem zvoleného kurzu. Další informace je možné najít přímo na webu Úřadu práce zde.

Kolik je podpora při rekvalifikaci?

Uchazeči o zaměstnání, kteří absolvují rekvalifikační kurz, mohou mít po celou dobu rekvalifikace nárok na podporu při rekvalifikaci.

Základní podmínky, pro nárok na tuto podporu jsou stejné, jak u podpory v nezaměstnanosti. Podpora je ale obvykle vyšší.

Podpora v nezaměstnanosti 2024:

  • 65% první dva měsíce, 50% druhé dva měsíce, 45% zbytek doby
  • Nebo 45% po celou dobu (výpověď bez vážného důvodu)
  • Maximálně 24 608 Kč
  • Minimální podpora je 6 365 Kč (první dva měsíce), 5092 Kč (další dva měsíce) a 4 667 Kč (zbytek doby)

Podpora při rekvalifikaci 2024:

  • 60% po celou dobu
  • Maximálně 27 578 Kč
  • Minimálně 5 940 Kč

Diskuse ( 0 )

Přidejte komentář